"Az Év Kórháza 2010"
Elkészült a rendelőintézet keleti szárnya

2007.05.26.
A legmodernebb diagnosztikai műszerek segítik a biztonságos gyógyítást.
HEFOP-os pályázat a rendelőintézet korszerűsítésére több mint egymilliárd forintot nyert a megyei Hetényi Géza Kórház a rendelőintézet korszerűsítésére és eszközbeszerzésre. A HEFOP 2005-4.3 jelzés alatt futó beruházás keretében az egészségügyi infrastruktúra fejlesztésére pontosan 1 milliárd 151 millió 526 ezer forintot ítéltek meg az intézménynek az uniós pályázaton. A Hősök terén lévő rendelőintézetben folyó építészeti munka két szakaszban -keleti és déli szárny- folyik, lehetőség szerint úgy, hogy azok minél kisebb mértékben zavarják a szakrendeléseket. Az 1955-ben épült rendelőintézet felújítása magában foglalja a modern épületgépészet kialakítását, akadálymentesítést, a dolgozók munkakörülményeinek javítását és természetesen korszerű gép-műszerek beszerzését. A kor színvonalának megfelelő környezetben és modern műszerekkel folyik mostantól kezdve a munka a Hetényi kórház szolnoki rendelőintézetének keleti szárnyában. Az uniós pályázatból megvalósuló felújítás első üteme lezárult, a munkálatok a déli szárny rekonstrukciójával folytatódnak.
A Hősök terén lévő rendelőintézet egyik felében most kezdődik a bontás és újjáépítés, ezért lezárt folyosók, átköltözött szakrendelésekre irányító táblák terelik a pácienseket. A másik szárnyban épp ellenkezőleg. Tágas, frissen festett folyosók, rendelők várják az érkező betegeket, s most folyik a legmodernebb műszerek beüzemelése.Tavaly szeptemberben kezdődött a keleti szárny rekonstrukciója. Emiatt a rendelőintézetből az idegsebészeti, az általános sebészeti és speciális sebészeti rendeléseket az intézet területén, a Tószegi úton kellett elhelyezni már a felújítás első fázisában, a többi rendelés pedig megváltozott helyen folyt a Hősök terén. Ezt követi a déli szárny átépítése, amely várhatóan őszre fejeződik be. Az orvostechnikai eszközök beszerzése 577 millió forintból, három ütemben folyok. Elsőként a korszerű, digitális tüdőszűrő berendezéseket helyezték üzembe. Ezekkel az elavult, az állandó karbantartás ellenére sokszor napokig nem működő gépeket váltották ki, s a megye településein szervezett tüdőszűrő-akciók is biztonsággal lebonyolíthatók. Ezt követte a teljes radiológiai gépparkcsere – digitális röntgenberendezések (felvételi, átvilágító, panoráma röntgen, két általános ultrahang, egy kardiológiai ultrahang), illetve a diagnosztikai hátteret igénylő szakrendelések teljes felszerelése. Ennek köszönhetően a beruházás végére fül-orr-gégészetre, belgyógyászatra, neurológiára, urológiára, baleseti sebészetre, általános sebészetre, szemészetre, gyermekszemészetre, nőgyógyászatra, a terhesgondozóba és a laboratóriumba is új gépek kerülnek. A cél természetesen az, hogy minél kevesebbszer kelljen a rendelőintézetből kiküldeni a betegeket egy-egy vizsgálat miatt.

 • Olyan korszerű digitális gépeket kaptunk, amelyekkel a korábbinál sokkal pontosabb és gyorsabb vizsgálati eredményeket kapunk, s ennek köszönhetően a diagnózis biztosabb felállításban tudjuk segíteni az orvosokat – mondta el kérdésünkre válaszolva dr. Németh Johanna radiológus főorvos. – A megyében elsőként nálunk lesznek ilyen modern berendezések. Mostantól nemigen lesznek rontott felvételek, nem kell a fixálóval, filmekkel foglalkoznunk, sokkal kisebb lesz a sugárterhelés, egyszerűsödik az archiválás, pontosabb lesz a diagnózis, hiszen a képernyőn megjelenő felvételek nagyíthatóak, összehasonlíthatóak. A számítógépes technikának köszönhetően akár arra is lehetőség nyílik, hogy a régió kórházaiban dolgozó orvoskollégákkal akár azonnal konzultáljunk.

Természetesen ennek „ára” is volt. Az utóbbi hónapokban betegek és egészségügyi dolgozók türelmét egyaránt próbára tette a felfordulással járó rekonstrukció, hiszen átmenetileg a tüdőgondozóval közös helyen és gépeken fogadtuk a betegeket. Szerencsére nyugodt szívvel mondhatom, hogy mindenki rendkívül megértően fogadta az átmeneti kényelmetlenséget. A következő napokban azonban végre visszakerülünk a korábbi, megújult, megszépült helyünkre. Ugyanakkor a költözés, illetve az új rendszer betanulása idején is teljes üzemben működik a radiológia, naponta több mint száz vizsgálatot elvégezve és értékelve – mondta.Ugyancsak teljesen megújultak a nőgyógyászati rendelők és a terhesgondozó, így a szűrővizsgálatok is a legmodernebb technológiával folynak mostantól.

 • Az uniós beruházás részeként videokolposzkóppal bővült a műszerparkunk – számolt be Dr. Úri-Szabó Károly szülész-nőgyógyász főorvos. – Ennek köszönhetően megbízható eredményt kapunk a nőgyógyászati szűrővizsgálatok során. A legkorszerűbb gép arra is képes, hogy egyszerre két képet adjon, egyrészt az orvos, másfelől pedig a beteg is láthatja a vizsgált területet. Mivel a képek archiválhatóak, a későbbiek során mind a felvételek összehasonlítására lehetőség nyílik, mind pedig az esetleges vitás esetek egyértelművé tételére. Természetesen elsősorban az orvos munkáját könnyítik ezek a fejlesztések, ugyanakkor a betegeket is segítik. A beruházás eredményeként többek között modern vizsgálóágyakat, lámpákat, a terhesgondozáshoz szükséges eszközöket is kaptunk, így korszerű körülmények között folynak tehát a vizsgálatok mostantól.

Néhány napon belül valóban birtokba vehetik betegek és egészségügyi dolgozók egyaránt a rendelőintézet felújított részét.

 • A keleti szárny műszaki átadása megtörtént – tájékoztatott dr. Némedi Mária, a kórház fejlesztési igazgatója. – A környezetvédelmi, tisztiorvosi szolgálati, tűzvédelmi ellenőrzések után a radiológiai berendezések sugáregészségügyi hatósági bemérése is megtörtént, a próbaüzemet követően pedig teljes egészében működhet a rendelőintézet elkészült szárnya. A déli szárny felújítása ősszel fejeződik be.                        Forrás. Új Néplap 2007.05.26. Szilvási Zsuzsa


 • KEOP 4.10.0/K/14-2014-0036

  „Fotovoltaikus rendszerek kialakítása a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Hetényi Géza Kórház-Rendelőintézetben” című és KEOP 4.10.0/K/14-2014-0036. A projekt a Széchényi 2020 program keretében valósult meg, általános célja volt, hogy az intézet energiafogyasztását korszerűsítse megújuló energiaforrások alkalmazásával. A telepítendő fotovoltaikus rendszer alkalmas az intézet éves áramfogyasztásának részleges kiváltására, valamint a fejlesztés eredményeként az üvegház hatású gázok kibocsátásának csökkenése prognosztizálható.

 • TIOP 2.2.6-12/1A-2013-0008

  „Nukleáris Medicina Osztály kialakítása a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Hetényi Géza Kórház-Rendelőintézetben” című és TIOP 2.2.6-12/1A-2013-0008 azonosítószámú pályázat. A Európai Unió 240 millió forintos támogatásának köszönhetően a 2014-es év végére el is készülhet az izotóplabor, amely komplex ellátást biztosít a jövőben az onkológiai betegek számára. Az új osztály a daganatos betegek szűrésén és kezelésén kívül a kardiológiai, a máj- és vese-, valamint pajzsmirigy betegek gyógyulását is segíti.

 • TIOP 2.2.6-12/1B-2013-0035

  „Struktúraváltás támogatása a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Hetényi Géza Kórház-Rendelőintézetben és MÁV Kórház és Rendelőintézetben” című és TIOP 2.2.6-12/1B-2013-0035 azonosítószámú pályázat megvalósítása indul 2013. IV. negyedévében. A projekt teljes költségvetése 1.985.799.768 Ft, melynek támogatási intenzitása 100%, így a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Hetényi Géza Kórház-Rendelőintézet 1.599.665.768 Ft, a MÁV Kórház és Rendelőintézet, Szolnok szakkórház 386.134.000 Ft összegű uniós támogatásban részesül.

 • ÉAOP-4.1.2/C-11-2012-0001

  Rehabilitációs szolgáltatások fejlesztése az Észak-Alföldi régióban című és ÉAOP-4.1.2/C-11-2012-0001 azonosítószámú konzorciumi pályázat megvalósítása indul 2013. I. negyedévében. A projekt teljes költségvetése 433.505.113 Ft, melynek támogatási intenzitása 100%, így az Intézmény 433.505.113 Ft összegű uniós támogatásban részesül. A projekthez kapcsolódóan 5% saját forrás, azaz 22.816.059 Ft kerül bevonásra.

 • TIOP-2.2.2/C-10/1-2011-0014

  A Perinatális Intenzív Centrum műszaki fejlesztése a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Hetényi Géza Kórház-Rendelőintézetben című és TIOP-2.2.2/C-10/1-2011-0014 azonosítószámú pályázat megvalósítása indult a 2011.09.30-i támogatási szerződés megkötésével. A projekt teljes költségvetése 133.327.100 Ft, melynek támogatási intenzitása 90%, így az Intézmény 119.994.390 Ft összegű uniós támogatásban részesül.

 • TIOP 2.2.4/09/1

  2011. május 16-án aláírásra került a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Közgyűlés támogatásával benyújtott Struktúraváltoztatás a Jász-Nagykun – Szolnok Megyei Hetényi Géza Kórház- Rendelőintézetben című, TIOP-2.2.4-09/1-2010-0010 azonosítószámú pályázat támogatási szerződése. A pályázati felhívás előírásainak megfelelően a Kórház a már meglévő (Központi Műtő, Központi Intenzív, Központi Sterilizáló, mint központi technológiai tömb) infrastrukturális adottságaira építve, az ellátás színvonalának emelése érdekében valósíthatja meg Európai Uniós forrásból a beruházást, amely kiterjed a központi technológiai tömb ellátásának biztosítására.

 • TÁMOP-6.2.2.A-11/1-2012-0078

  A Jász - Nagykun - Szolnok - Megyei Hetényi Géza Kórház - Rendelőintézetben Európai uniós támogatásból az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg a humánerőforrás megfelelő képzettségének kialakítása, szakember utánpótlás a Szakorvosi, rezidens- és menedzsmentképzés a Jász-Nagykun-Szolnok-Megyei Hetényi Géza Kórház-Rendelőintézetben cím és TÁMOP-6.2.2.A-11/1-2012-0078 azonosítószámú pályázat keretein belül.

 • TIOP 2.2.2

  A SO1 továbbfejlesztése a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Hetényi Géza Kórház-Rendelőintézetnél projekt keretében intézetünkben fejlesztésre kerül a meglévő SO1 szintű sürgősségi osztályt. Ezáltal lehetővé válik a betegellátás korszerű, integrált, optimális feladatmegosztáson alapuló, szakmailag egységes rendszerének kialakítása.

 • TÁMOP- 6.2.4/A/09/1

  A kórház a Társadalmi Megújulás Operatív Program – TÁMOP- 6.2.4/A/09/1 – keretén belül pályázott Foglalkoztatás támogatása az egészségügyi intézmények számára konstrukcióban, Foglalkoztatás támogatása a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Hetényi Géza Kórház-Rendelőintézetnél címmel a tevékenység bevezetésére. A kórház a pályázat nyerteseként 5, megfelelő tudású, jó képzett szakembert foglalkoztat. Hétköznaponként, 6-18 óra között a Sürgősségi Betegellátó Osztályra érkező betegek állapotának felmérését és megfelelő ellátási kategóriákba való besorolását végzik.

 • HEFOP 4.4

  Nagyszabású fejlesztés valósult meg a megyei kórházban informatikai területen-tudtuk meg Kardos Erikától, az intézmény informatikai osztályának vezetőjétől. – A HEFOP 4.4 Egészségügyi információtechnológia fejlesztés az elmaradott régiókban című pályázat keretében megvalósult beruházásnak köszönhetően lehetőség nyílt olyan rendszer kiépítésére, mellyel az egész térség egészségügyi intézményei közvetlen kapcsolatba kerülnek egymással.

 • HEFOP 4.3.2

  Több mint egymilliárd forintot nyert a megyei Hetényi Géza Kórház a rendelőintézet korszerűsítésére és eszközbeszerzésre. A HEFOP 2005-4.3 jelzés alatt futó beruházás eredményeként 2007. szeptember végére modern, komplex, magas szintű ellátást nyújtó térségi diagnosztikai és szűrőközpontban fogadhatják a betegeket Szolnokon.